Jedni z těch, kdo jsou celou akcí schovanou pod roušku ochrany před koronavirem postiženi, jsou samozřejmě umělci z nejrůznějších branží. Prymula s Babišem a pánem v červené mikině se tváří, že kumšt nikdo nepotřebuje, je to něco zbytného, co velmi snadno při tom přežívání, které nám naordinovali, oželíme. Nějak si neuvědomují, že člověk není živ jen párky a pivem (i když Babiš prý chce omezit i prodej alkoholu.

Havlíček sice nasliboval, že kultuře dá nějaké peníze, ale jednak samotné jednorázové peníze nevyřeší to, že je celá kulturní scéna silně podkopaná a hrozí jí úpadek do budoucna, a vedle toho pak i pro zde platí, že mnoho zákazů je naprosto nesmyslných a kulturní scénu silně poškozují. Kromě samotných zákazů jsou samozřejmě umělci ohroženi ztrátou svobody. Věříme, že za tu se budou právě hodně hlasitě být tak, jak to dělali za komunistů a také dříve v našich dějinách.

Co mohou umělci dělat?

Jsou to jednak věci čistě právní – i oni se samozřejmě mohou bránit nejrůznějšími druhy diskriminačních žalob, nebo o návrhy na rušení mimořádných opatření, nebo o ústavní stížnosti. S žalobami vám rádi pomůžeme,

Umělci ale mají povinnosti nejen k sobě, ale také ke společnosti. Proto by neměli v tak krušných dobách mlčet. Mluvte, pište, zpívejte. Udělejte veliké protestní hudební shromáždění (brzy napíšeme, za jakých podmínek můžete) a rozezpívejte všechny lidi. V dobách těžkých se lidé MUSÍ bavit, musí být veselo, musí se zpívat, tancovat, pít a radovat se.

Hlavně spolupracujte, protože dnes opět silně platí, že v jednotě je síla. Pevně věříme, že společně skutečně můžeme zvítězit nad lží a nenávistí.

Tak se nebojte, nebuďte schovaní. Potřebujeme, aby lidé vyšli do ulic a bránili svá práva. Aby dali najevo, že zpívání se rozhodně zakazovat nebude.