Městský soud v Praze nařídil na 17. 4. 2024 jednání ve věci zásahové žaloby proti Ministerstvu zdravotnictví, které zůstává naprosto nečinné, ačkoliv mohlo nařídit řadu funkčních a prověřených opatření proti šíření černého kašle.

Proč je ministerstvo nečinné tváří v tvář epidemii černého kašle?

V posledních dnech se objevují v médiích informace o tom, že počty nakažených jsou nejhorší za posledních 60 let, zemřel už druhý člověk, v ohrožení jsou novorozenci a kojenci, ale ministr zdravotnictví spolu s hlavní hygieničkou zůstávají naprosto laxní. Přitom soudy za doby pandemie potvrdily, že stát má k dispozici řadu možností, jak s epidemií bojovat, nebo jak předcházet jejímu vzniku.

Ministerstvo mělo především podle názoru žalobkyně zvážit, zda nezavede testování, dodržování vypočítaných rozestupů mezi lidmi, nenařídí omezení prodejní doby v obchodech nebo zda nezakáže konzumaci jídla a pití na určitých místech či časech, nebo nesáhne po omezení počtu zákazníků u stolů v restauracích. Soudy opakovaně potvrdily, že podobná řešení jsou v souladu se zákonem i ústavním pořádkem, je dokonce možné přistoupit k omezením všeho až na tzv. zbytné služby (nákupy potravin, léků, apod.), není tedy jasné, proč se ministr ochraně společnosti a lidského zdraví brání. Tato otázka se dočká zodpovězení právě až na veřejném projednání v dubnu tohoto roku.

 

O dalším průběhu sporu, zejména o vyjádření ministerstva zdravotnictví a o jeho postupu před soudem budeme nadále informovat.

 

Informace pro média:

jednání je nařízeno na 17. 4. 2024 v 11:00 hod., u Městského soudu v Praze v místnosti č. dv. 057/ Slezská přízemí.

 

Žaloba dostupná zde.