Výjimka z územního plánu

Novela stavebního zákona přináší s účinností od ledna 2027 několik problematických novinek. Jednou z nich je možnost odchýlit se od územního plánu. Pokud jde o drobnou úpravu, která skutečně odstraňuje přílišnou tvrdost územního plánu, tak může být výjimka dokonce užitečná. Jedině taková výjimka ale nezasahuje do práv třetích osob. Vše ostatní je potřeba řešit změnou územně plánovací dokumentace.

Bude obec v roce 2027 ještě potřebovat určeného zastupitele?

Pokračujeme výkladem ke klíčovým ustanovením velké novely stavebního zákona, která pro územní plánování nabude účinnosti od 1. 1. 2027. V tomto příspěvku se zabýváme tím, kdy bude při pořizování územních plánů nadále potřeba zvolit určeného zastupitele.

Kdo je pořizovatelem územního plánu po velké novele stavebního zákona?

Velká novela stavebního zákona, která byla schválena jako sněmovní tisk 67 mimo jiné nově konstituuje, že obec územně plánovací dokumentaci pořizuje v samostatné působnosti (§ 26 zákona). Jak bude ale obec tuto pravomoc při pořizování územních plánů a jejich změn vykonávat? Platí vždy, že obec pořizuje v samostatné působnosti?